Actie Tijdelijk 15% korting: Diverse verpakkingen

5 tips om succesvol thuis te werken

Sinds 2020 is thuiswerken een welbekend begrip geworden. Inmiddels zitten we alweer in 2022 en wordt er verwacht dat thuiswerken, ook na Corona, een onderdeel van werkend Nederland zal blijven. Omdat de coronacrisis al genoeg negativiteit met zich meebrengt, kunnen we allemaal wel iets positiefs gebruiken. Dus, waarom zouden we er dan niet alles aan doen om het thuiswerken zo leuk en succesvol mogelijk te maken. Lees in deze blog hoe u met de onderstaande vijf tips, op een leuke manier, zo succesvol mogelijk thuis kan werken!

5-tips-om-succesvol-thuis-te-werken

Tip 1 Zorg voor een goede werkplek

Iedereen is het er waarschijnlijk wel mee eens dat er thuis meer afleiding is dan op het kantoor, de bibliotheek of op een andere werkplek. Even snel een wasje draaien of even snel wat opruimen in huis. Nog een probleem dat vaak voorkomt bij thuiswerken is dat de scheiding tussen werk en privé enigszins wat vervaagt. Dit kan vooral gebeuren wanneer u bijvoorbeeld uw eigen werktijden inplant of in uw leefomgeving werkt. Hoe zorgt u er nou voor dat u zo min mogelijk wordt afgeleid en hoe zorgt u ervoor dat werk en privé een duidelijke scheiding krijgt?

•    Zorg ervoor dat uw werkplek schoon en opgeruimd is. Zo komt u minder in de verleiding om snel even een klusje tussendoor te doen. Ook geeft een schone en opgeruimde werkplek rust en concentratie. 

•    Probeer werk en vrije tijd gescheiden te houden. Mocht u uw eigen werktijden zelf kunnen indelen, zorg er dan voor dat u systematisch en gestructureerd werkt. 

•    Maak van uw leefomgeving niet uw werkplek. Nu heeft niet iedereen de luxe of ruimte voor een aparte werkplek. Zorg er dan voor dat u uw laptop en andere werkspullen opruimt na werktijd. Zo krijgt uw hoofd genoeg rust op de momenten dat u niet werkt. 
 

werkplek

Tip 2 Gebruik een fysieke agenda

Om zo systematisch en gestructureerd te werk te gaan is het erg handig om een fysieke agenda te gebruiken. Taken, meetings en deadlines in een fysieke agenda schrijven kan voor rust en overzicht zorgen. Het voordeel van een fysieke agenda is dat u minder snel afgeleid zal worden door uw telefoon! 

•   Wat is er nou leuker dan zelf een agenda ontwerpen? Bij Drukwerknodig kunt u uw agenda geheel naar eigen wens laten drukken. Denk bijvoorbeeld aan een agenda met op de cover een leuke foto van uw team of met het logo van uw bedrijf! Drukwerknodig biedt verschillende formaten, afwerkingen en papiersoorten aan. Kies uit de verschillende opties, lever uw eigen ontwerp aan en de agenda is klaar voor productie. Mocht u hulp nodig hebben bij het opmaken van het document, lees dan deze handleiding voor InDesign templates met handige tips! 
 

5-tips-om-succesvol-thuis-te-werken

Tip 3 Maak een wandeling in uw pauze

Het is inmiddels algemeen bekend dat beweging goed voor u is. Probeer in de pauze een kleine wandeling te maken. Frisse lucht en beweging is erg goed voor de motivatie en concentratie. Voor een betere concentratie is beweging van 10 minuten al voldoende. Door beweging krijgen uw hersenen meer bloed, wat meer zuurstof betekent en dat is goed voor uw concentratie. 

•    Deze tip kan voor sommigen een uitdaging zijn, maar is wel zeer effectief. Sta eens een uurtje eerder op! In zo’n uur kunt u misschien wat klusjes doen, een wandeling maken of rustig de tijd nemen om te ontbijten. Een goed begin is het halve werk! 
 

wandelen

Tip 4 Schrijf todo-lists

Schrijf per dag een todo-list in uw notitieblok en streep deze door als de taken afgerond zijn. Op deze manier heeft u minder snel het idee dat u misschien niet genoeg heeft gedaan en voorkomt u stress. Wist u dat uw lichaam het stofje dopamine aanmaakt bij het afstrepen van een to-do-list? Win-win dus! 

•    Maak bij Drukwerknodig uw notitieblok met eigen ontwerp! U kunt zelf bedenken welke afbeelding of tekst u gebruikt. Het kan ook erg leuk zijn om uw collega’s bijvoorbeeld een notieblok met kaartje cadeau te doen. Op deze manier kunt u elkaar motiveren of eventueel bedanken. 
 

5-tips-om-succesvol-thuis-te-werken

Tip 5 Houdt contact met uw collega's

Men voelt zich steeds vaker eenzaam. Maar het betekent natuurlijk niet dat we door de lockdown geen contact meer kunnen hebben met collega’s. Sociale contacten zijn erg goed voor de mentale gezondheid van de mens. 

•    Start ‘s ochtends gezamenlijk op via Zoom of Teams. Dit stimuleert u en uw collega’s om op tijd te beginnen. Op zo’n moment kunnen er mededelingen gedaan worden of nieuwtjes worden gedeeld.

•    Naast het gezamenlijk opstarten is het ook aan te raden om één keer in de week een ‘kletsuurtje’ te organiseren. Op deze manier is er voor iedereen een moment om te vertellen hoe het gaat of waar hij/zij tegenaan loopt. Dit vergroot vooral, in tijden van thuiswerken, het groepsverband! Doet u dit nog niet op uw werk? Stel het eens voor! 

•    Houdt u al een vrijdagmiddagborrel of een gezamenlijke lunch op uw werk? Dit zou u kunnen voorstellen voor extra contact en gezelligheid. Dit soot activiteiten zijn gemakkelijk online te organiseren. 

zoomcall

Tips uitvoeren!

Hopelijk kunt u met deze tips op een leuke manier succesvol thuiswerken! Het is helemaal niet erg als u tegen bepaalde dingen aanloopt tijdens het thuiswerken. Kijk dan nog eens terug naar deze tips of bespreek het met uw collega’s. Werkse!