Kennisbank

Welkom bij de online kennisbank van Drukwerknodig! Op deze pagina vindt u alle relevante informatie over alle verschillende drukwerktermen. Alles over productieprocessen, materialen, design en veel meer vindt u in deze kennisbank.

  • Voordelig
  • Snelle levering
  • Hoge kwaliteit
Bekijk al ons drukwerk

A

A-formatenBij Drukwerknodig kun je veel soorten A formaten bestellen. A formaten is de benaming voor de grootte van het papier. Waarbij A1 en half vel is van A0. Elke eerstvolgende formaat is daardoor tweemaal zo klein of groot in oppervlakte.
Aangedrukte schutbladenDit is de benaming van hoe de schutbladen vastzitten aan het Boek. Dus de eerste en laatste pagina die zijn vastgemaakt aan de band van het boek.
AanlegAanleg is de strook van 1 centimeter waar je niet op kan drukken. Dit is zodat de drukpers ruimte heeft om het papier in de machine door te voeren.
AanleghoekDit is een absolute haakse hoek van 90 graden.
AanlegkantDit is de rand van het vel papier dat door het drukken of vouwen de zijdelingse positie bepaalt.

 

B

B-formatenBij Drukwerknodig kun je veel soorten B formaten bestellen. B formaten is de benaming voor de grootte van het papier. Waarbij B1 een half vel is van B0. Elke eerstvolgende formaat is daardoor tweemaal zo klein of groot in oppervlakte.
BacklitWanneer iets belicht is van achteren.
Back-upEen kopie van bestanden die je achterhoud. Zodra er iets gebeurt met je bestanden dan heeft u uw back-up nog.
BagetterenHet bijeenhouden van de bladen van een drukwerk.
BaklijstEen baklijst heeft een L vorm. Dit wordt gebruikt voor het inlijsten van een doek of een paneel.

 

C

CacherenCacheren is het op en of tegenplakken van drukwerk op een oppervlakte van kunststof of karton. Dit zorgt voor stevigheid en dikte van het drukwerk en hierdoor is het ideaal voor nabewerking.
CahiersteekDit is een driepuntsverbinding in de rug van een brochure. Dit werd voornamelijk gebruikt in oude schoolschriften. Maar dit word nu nog zelden gebruikt.
CalqueerIs het overteken van een tekening op een doorschijnend papier. Met een velletje calqueerpapier kun je dus dit op een tekening zetten en hierdoor overtrekken.
CanvasDit is een stevig weefsel dat samen een doek vormt. Waar meestal op geschilderd wordt met olieverf.
Carré formatenDit is de benaming voor kleinere formaten. Voornamelijk bedoeld voor ansichtkaarten, brochures, folders en flyers. De naam lijkt frans maar eigenlijk heeft dit een oorsprong in amerika!

 

D

DecotexDecotex, ook wel bekend als textieldoek, is een materiaal wat veel wordt gebruikt voor textielframes. Op dit doek kunnen haarscherp afbeeldingen worden afgedrukt.
DeelnegatiefDeelnegatief is een fotografisch negatief wat wordt verkregen met behulp van deelbelichting.
DegelEen degel is een rechthoekige plaat in een drukpers waarmee het papier tegen de drukvorm wordt gedrukt om een afdruk te krijgen. 
DekwitBij het drukken met dekwit wordt er witte inkt toegevoegd aan het drukproces naast de standaard CYMK kleuren. Dit kan nodig zijn als er niet op een witte ondergrond wordt gedrukt zoals transparant, zilver of goud.
DensiteitDensiteit betekent letterlijk de dichtheid. Het is de donkerheidgraad van een fotografisch beeld, ofwel de inktdekking op een afdruk.

 

E

E-commerceAlle manieren van handel wat verloopt via elektronische apparaten, zoals internet en mobiele apps. E-commerce is de afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen en vervangt steeds meer de fysieke winkels.
Easy dot chalkboardEen easy dot chalkboard is een printbare vorm van een krijtbord. Door de easy dot belijming is de folie makkelijk aan te brengen zonder bubbels, en makkelijk te verwijderen.
Easydot witEasy dot wit is een matte witte folie waarbij gebruik wordt gemaakt van easy dot belijming. Door deze lijm is de folie makkelijk luchtbelvrij aan te brengen en te verwijderen.
ECFEen elementair chloorvrij (ECF) proces is een bleekproces van papier om de witheid te verhogen. Bij ECF wordt hierbij geen gebruik gemaakt van chloor of chloorgas, maar wordt er gebruik gemaakt van chloorbleekloog en chloordioxide.
Eenzijdig gestreken sulfaatkartonEenzijdig gestreken sulfaatkarton wordt veel gebruikt voor ansichtkaarten. Dit karton heeft een gecoate beeldzijde en een ongecoate schrijfzijde.

 

F

FlexodrukFlexodruk is een vorm van hoogdruktechniek met als groot voordeel dat er gebruik wordt gemaakt van flexibele drukvormen. Hierdoor krijg je geen last van registerverschillen zoals bij diepdruk wel kan gebeuren.
FiatproefDe fiatproef is de laatste proef voor dat de klant akkoord geeft. Deze proef wordt door het bedrijf bewaard als bewijs en voor gebruik bij herdruk.
FlaptekstDe flaptekst is een samenvatting wat wordt afgedrukt op de binnenkant van de boekomslag. Deze tekst heeft als doel om de lezer een goede indruk van het boek te geven.
FlatbedEen flatbed is een scanner waarbij het te scannen document op een glatplaat wordt gelegd en door de scanner wordt ingescand.
FilesDe files zijn de bestanden die worden aangeleverd voor het desbetreffende drukwerk. Bij Drukwerknodig kan dit met PDF, AI, EPS, JPG, PSD en TIFF.

 

G

GebondenDit is de oorspronkelijke manier om boeken te binden. Deze binding is een boek met een harde band, bestaande uit een voorplat, achterplat en een rug.
G/m m2G/m m2 is het gewicht van het materiaal per vierkante meter. Hoe dikker de stof, hoe zwaarder en hoe hoger dus de g/m m2.
GaasGaas bestaat uit gevlochten metalen draden en wordt vaak gebruikt voor hekwerk, omheiningen en filtering van materialen. Dit gaas kan zowel bestaan uit dunne metalen draadjes als uit dikke metalen draden.
GanzenvoetjeEen ganzenvoetje, «  », is een aanhalingsteken wat voornamelijk in de Romaanse talen wordt gebruikt. Ze worden gebruikt om te citeren of om een emotie aan te geven.
GaufrerenBij gaufreren wordt er doormiddel van een wals een figuur geperst in een stof.

 

H

HalfleerGebruik voor boekbanden. De rug en de hoeken van het boek zijn hierbij leer en de rest ander materiaal.
HaarlijnDe term haarlijnen wordt bij drukwerk gebruikt om aan te geven dat het gaat om hele dunne gezette lijnen gaat.
HalfmatHalfmat papier is glad gestreken papier dat tussen mat en glanzend in zit. Dit soort papier wordt ook wel silk genoemd.
HalfstofHalfstof is vaak plantaardig vezelmateriaal dat wordt gebruikt als grondstof voor papier.
HalftoonHalftoon is de techniek waarbij een afbeelding alleen maar bestaat uit zwarte en witte stippen of lijnen. Vanaf een bepaalde afstand wordt hier een afbeelding in gezien.

 

I

Ice silver metallicEen wit papiersoort met een metallic glans. Te gebruiken om kaarten een feestelijke of luxe uitstraling te geven.
IllustratorIllustrator is een professioneel teken- en ontwerpsoftware van het bedrijf Adobe.
ImpositieImpositie is het rangschikken van pagina's op drukplaten. Ze worden op positie gelegd zodat ze na het drukproces makkelijk gevouwen of gesneden kunnen worden.
In mould labelingBij in mould labeling wordt er een ontwerp gedrukt op een laag polypropyleen. Dit wordt vaak gebruikt voor emmers en andere verpakkingen voor levensmiddelen.
Incunabel (wiegendruk)Een incunabel of wiegendruk is een boek dat is bedrukt met losse letters voor 1 januari 1501.

 

J

Jac script (papier sticker)Jac script is een zelfklevend papier dat veel wordt veel gebruikt voor stickers en etiketten. 
Jac serilux (vinyl sticker)Jac serilux is een stickermateriaal van vinyl dat veel gebruikt wordt voor stickers voor buitengebruik.
JerresDrukterm voor de trema. Dat zijn dubbele puntjes boven een letter.

 

K

KabinetenvelopEen kabinetenvelop is een ander woord voor een EA5 6 envelop. Deze envelop is gechikt voor zakelijk post zoals loonstroken en facturen.
KaallopenBij kaallopen ontstaan er kale plekken op de drukpers doordat de inkt op de rollen niet gelijkmatig zijn verdeeld.
KaderEen kader is een witte rand om het drukwerk. Een risico hiervan is dat er een snijverschil kan ontstaan en dan niet alle randen even dik zijn.
KaftDe kaft is de buitenkant van een boek of schrift. Dit kan een hardcover of een softcover zijn.
KalibrerenBij het kalibreren worden de kleuren binnen en buiten de afdrukmachines gemeten. Op deze manier worden de kleuren geeikt en worden ze altijd hetzelfde afgedrukt.

 

L

LaminaatLaminaat is een afwerkingstechniek om het drukwerk een luxere afwerking te geven. Het lamineren is het aanbrengen van een transparante folie op het drukwerk. 
Laatste proefDe laatste proef is de laatste controle en goedkeuring van de klant voor verdere productie.
LaminerenBij het lamineren wordt er een transparante folie aangebracht op het drukwerk. Dit geeft een luxe uitrstraling en moet niet worden verward met plastificeren.
LandscapeBij een landscape formaat is de afbeeding liggend. Hierbij is de breedte langer dan de hoogte van de afbeelding.
LanglopendLandlopend zegt iets over de richting  waarin de houtvezels in het papier liggen. Als er met de vezels mee wordt gesneden wordt er gesproken van langlopend.

 

M

Machine coatedBij Machine Coated papiersoorten wordt er een laagje coating door een machine op het papier aangebracht. Hierdoor krijgt het papier een gladde en glimmende uitstraling. Dit papier wordt oook wel MC papier genoemd.
MachinebreedteDe machinebreedte is de maximale breedte waarop het papier in de machine geprint kan worden.
MachineplaatDe machineplaat is de beelddrager bij een offsetdruk. Doorgaans is deze gemaakt van aluminium.
MacromontageMacromontage is een ander woord voor impositie. Hierbij worden de pagina's op de goede volgorde volgens het inslagschema gelegd.
MagazijnsoortHet magazijnsoort is het papiersoort dat door een groothandel in verschillende formaten en in constante kwaliteit kan worden geleverd.

 

N

NabewerkingNabewerking is de behandeling van het drukwerk na het drukken. Hierbij kan je denken aan vouwen, plakken, snijden en stansen.
NaaienNaaien is het maken of herstellen van textiel met behulp van een naald en draad.
NadonkerenNadonkeren is een eigenschap van inkt waarbij bij droging de inkt na verloop van tijd donkerder wordt.
NagelvastDe term nagelvast wordt gebruikt bij drukwerk dat droog genoeg is om bestand te zijn tegen krassen.
Nagra-kleurenDe nagra kleuren is een Duits kleurensysteem wat erg lijkt op het Pantone Matching System (PMS) kleurensysteem.

 

O

OblongBij een oblongformaat is de breedte van een papier langer is dan de hoogte. Deze term wordt vaak bij boeken gebruikt. 
OctaafjeEen octaafje is een velletje papier van 2 bladzijden dat ergens op-, aan- of ingeplakt wordt.
Off whiteOff white wordt gebruikt bij kleuren wit die niet helemaal helder wit zijn. Dit zijn onder andere ivoor- en crèmewit.
OffsetOffset is een drukmethode waar gebruik wordt gemaakt van drukplaten. Deze worden in de drukpers geplaatst en via deze platen komt het inkt op het drukbeeld.
OmkeerfilmEen omkeerfilm is een fotografisch beeld dat na ontwikkeling een positief beeld oplevert in plaats van een negatief.

 

P

PaginaEen bladzijde van een boek of tijdschrift.
PaginaopmaakDe paginaopmaak is hoe het grafisch ontwerp is ingericht zodat het doel hiervan optimaal wordt nagestreefd. Het gaat hierbij vaak om kleuren, lettertypes, lettergrotes, etc.
PakpapierStevig papier wat speciaal bedoeld is voor verpakkingsdoeleinden.
Pantone Matching System (PMS)Het Pantone Matching System is een internationeel kleurensysteem. Dit bestaat uit 15 kleuren die gemengd kunnen worden tot 700 standaarddrukkleuren.
PaperbackEen paperback is een boek met een slappe omslag. De boekrug is hierbij in een papieren omslag gelijmd.

 

Q

QR-codeEen QR-code is een variant van een streepjescode in de vorm van een vierkant. Als de code wordt gescand wordt je doorverwezen naar een URL.
Quadri(chroom)Quadri(chroom) is een andere benaming voor full colour. Dit type bedrukking bestaat uit de kleuren Cyaan, Magenta, Geel en Zwart. Bij digitaal printen wordt hier bijna altijd gebruik van gemaakt.
QWERTYQwerty is de benaming voor een type toetsenbordindeling. De eerste zes letters hiervan vormen Qwerty.

 

R

RALRAL is een coderingssysteem van kleuren. Elke kleur heeft een uniek nummer en een naam. Hierdoor kunnen alle kleuren worden gedefinieerd. 
RakelEen rakel is een mesvormig gereedschap wat wordt gebruikt om het teveel aan inkt weg te schrapen. Dit wordt vaak gemaakt van rubbel, staal of hout.
RandnootEen randnoot is een aantekening aan de zijkant van de hoofdtekst, in de buitenmarge van de pagina.
RarRar is een type bestand dat vaak voorkomt bij downloads via internet. Om deze bestandsvorm te kunnen openen is een speciaal programma nodig.
RasterDit is een glazen plaat met 20 tot 150 lijnen per cm loodrecht op elkaar. Hierdoor ontstaan er kleine heldere vierkantjes.

 

S

SatinageSatinage, oftewel satineeren, is het gladder maken van papier. Hierdoor sluiten de poriën van het papier zich waardoor het een zekere glans krijgt.
SatinerenSatineren is het gladder maken van papier. Hierdoor sluiten de poriën van het papier zich waardoor het een zekere glans krijgt.
ScannenMet gebruik van licht wordt een foto of afbeelding lijn voor lijn bij langs gegaan waarna dit wordt omgezet in de 4 basiskleuren, cyaan, magenta, geel en zwart.
SchaaldrukkenSchaaldrukken zijn proefdrukken waarbij de kleuren afzonderlijk maar ook in combinaties worden afgedrukt.
ScheprandEen scheprand is een ongelijke kartelige rand die ontstaat bij handgeschept papier. Deze rand wordt soms machinaal nagemaakt.

 

T

T.C.F.T.C.F. is een afkorting van Totally Chlorine Free. Dit houdt in dat het bleken tijdens het papierfabricageproces volledig chloorvrij gaat.
TabelcijfersBij tabelcijfers zijn alle cijfers even hoog en breed zodat deze netjes in een tabel passen, in tegenstelling tot mediaevalcijfers.
TackTack is binnen de drukwereld een term om de kleefkracht van inkt aan te geven. Een te hoge of lage tack is nadelig voor het drukproces.
TampondrukTampondruk is een populaire drukvorm omdat er bijna op elke ondergrond gedrukt kan worden. Het is relatief goedkoop en vooral geschikt voor kleinere oppervlaktes.
TapeflexBij tapeflex houdt een zelfklevend stukje tape of klemmetje meerdere banen kettingformulieren bij elkaar.

 

U

UitdraaienBij het uitdraaien wordt er een afdruk van bepaalde gegevens op papier gemaakt.
UitbrekenUitbreken is het verwijderen van overtollig materiaal na het stansen. Dit voorkomt dat er restafval in de standmachine terecht komt.
UitdekkenBij het uitdekken wordt de achtergrond van een rasteropname witgeschilderd, zodat het lijkt alsof het beeld is uitgesneden.
UitdrijvenDoor het uitbreiden van de woordspaties is een of meerdere regels worden er minder woorden gezet en ontstaat er een extra regel aan het eind van de alinea.
UitgangsregelDe uitgangsregel is de laatste regel van een alinea.

 

V

VectorBij een vectorbestand bestaat de grafische afbeelding niet uit pixels, maar uit vectoren. Vectoren zijn lijnen die door middel van ankerpunten zijn verbonden. Ideaal voor stickers, visitekaartjes, flyers en ander drukwerk.
Vegetale inktEr wordt gesproken van vegetale inkt als de inkt voor 30% uit vegetale oliën bestaat. Deze inkt is dus nooit 100% vegetaal maar is op basis van vegetale ingrediënten.
VeiligheidsmargeDe veiligheidsmarge is een kleine ruimte tussen drukwerk voor het geval dat er verschuivingen plaatsvinden. Deze ruimte is extra en wordt weggesneden.
VelleninlegDe velleninleg is een onderdeel in de drukpers die de te bedrukken vellen een voor een in de machine voert.
VellenpersDit is een drukpers waarbij in vellen bedrukt wordt, in tegenstelling tot een rotatiepers.

 

W

Waterbak-lakWaterbak-lak, ook wel dispersielak, is een dunne beschermlak voor over je drukwerk. Door de laklaag wordt de inkt afgesloten waardoor deze niet kan uitlopen. 
WatermerkDoorzichtige afbeeldingen of teksten die zichtbaar worden wanneer het papier in het licht wordt gehouden. Dit wordt bereikt door speciale voorzieningen in de drukpers.
WebsiteMeerdere samenhangende pagina's op het internet die een eenheid vormen. Dit kan zijn voor bijvoorbeeld verkoop of informatieve doeleinden.
WeerdrukWeerdruk is de druk die ontstaat op de achterkant van een vel dat net aan één zijde is bedrukt.
WeeskindDit is de beginregel van een alinea op de onderste regel van een pagina.

 

X

X-boardEen X-board is een lichte kartonnen plaat waarin andere platen geschoven kunnen worden door middel van een honingraatstructuur. Dit resulteert in oersterke, duurzame constructies met een lange levensduur.
XerografieXerografie is een reproductieproces waarbij gebruik wordt gemaakt van electrostatisch kopiëren.
X-hoogteDit is de hoogte van de onderkastletter zonder staart of stok. Bij onder andere de letter x is dit het geval.

 

Y

YellowEén van de basiskleuren die wordt gebruikt bij drukken. Onderdeel van de CYMK kleuren.
Yupo tako witYupo Tako wit is een zelfklevende folie gemaakt van polypropyleen. Door middel van kleine zuignapjes plakt de folie aan de ondergrond. Geschikt voor gladde materialen zoals ramen.

 

Z

ZaadpapierZaadpapier bestaat uit twee lagen dun papier met zaden ertussen. Na een tijdje in de grond groeien er prachtige bloemen uit. Dit papier kan worden bedrukt met uw eigen tekst, logo of eigen ontwerp.
ZaagtandeffectEr is sprake van een zaagtandeffect als een bestand onscherp en minder strak wordt zodra deze wordt vergroot.
ZeefdrukZeefdruk is een techniek waarbij het desbetreffende materiaal wordt bedrukt met inkt door middel van een zeef. Wordt veel gebruikt bij kleine oplagen met erg dekkende inkten.
ZeefkantDe zijde van het papier die op de zeef van de papiermachine heeft gelegen.
ZeefzijdeDe onderkant van de papierbaan. Dit ligt op het zeefdoek van de papiermachine.