Actie 15% korting: op geselecteerd verkiezingsdrukwerk

Kennisbank

Welkom bij de online kennisbank van Drukwerknodig! Op deze pagina vindt u alle relevante informatie over alle verschillende drukwerktermen. Alles over productieprocessen, materialen, design en veel meer vindt u in deze kennisbank.

  • Voordelig
  • Snelle levering
  • Hoge kwaliteit
Bekijk al ons drukwerk

A

A-formatenBij Drukwerknodig kun je veel soorten A formaten bestellen. A formaten is de benaming voor de grootte van het papier. Waarbij A1 en half vel is van A0. Elke eerstvolgende formaat is daardoor tweemaal zo klein of groot in oppervlakte.
Aangedrukte schutbladenDit is de benaming van hoe de schutbladen vastzitten aan het Boek. Dus de eerste en laatste pagina die zijn vastgemaakt aan de band van het boek.
AanlegAanleg is de strook van 1 centimeter waar je niet op kan drukken. Dit is zodat de drukpers ruimte heeft om het papier in de machine door te voeren.
AanleghoekDit is een absolute haakse hoek van 90 graden.
AanlegkantDit is de rand van het vel papier dat door het drukken of vouwen de zijdelingse positie bepaalt.
AanmaakpartijDit is wanneer u papier of enveloppen wil die niet uit het standaardassortiment komt. Dit is puur als u gaat om maatwerk en meestal betreft dit grote hoeveelheden.
AanspatiërenDe ruimte tussen de letters met een paar eenheden laten toenemen.
AanstekersEen buisje met vloeibare brandstof dat door een ontsteker ontbrand kan worden. Het doel hiervan is natuurlijk om iets anders te laten ontbranden, bijvoorbeeld een kaarsje.
 Absolute vochtigheidDe percentage van water dat zich in het papier bevind. Dit is zeer belang bij het gebruik van drukpers of een kopieermachine.
AbsorptievermogenDe mogelijkheid van paper of karton om vloeistoffen op te nemen en vast te houden.
AcceptgiroAcceptgiro oftewel een overschrijfkaart is een betaalwijze in Nederland. Deze kaart wordt verzonden naar de betaler om zo het betalingsproces te vereenvoudigen.
AccoladeZijn de leestekens dat aangeeft wat bij elkaar hoort.
Additief kleurensysteemEen kleurensysteem dat gebruik maakt van rood, groen en blauw. Oftewel het licht genaamd. Als je deze kleuren mengt krijg je wit.
AdhesieHet aanhechten van twee verschillende stoffen bijvoorbeeld papier of inkt.
AdresserenHet voorzien van een naam en adres op misschien een envelop of brief.
AerometerDit is een instrument om het gewicht van vloeistoffen te meten.
AfbrekenDit is wanneer de zetapparatuur automatisch afbreekt aan het einde van de regel. Wanneer dit apparaat verkeerd woorden afbreekt moet dit handmatig worden gecorrigeerd.
AfficheOok wel aanplakbiljet genoemd of poster. Is een grotere vorm dan een flyer. De boodschap hierop kan kunst of reclame zijn. Het is vaak gebruikt om een boodschap over te brengen of ter decoratie.
AffichepapierHet grote papier waar de affiche van gemaakt word.
Afgelijmde rugDe rug van genaaide boekblokken worden dan afgelijmd met een licht gepigmenteerde, en transparante of gekleurde hotmelt. Het zichbare restant is dan het eindproduct.

 

B

B-formatenBij Drukwerknodig kun je veel soorten B formaten bestellen. B formaten is de benaming voor de grootte van het papier. Waarbij B1 een half vel is van B0. Elke eerstvolgende formaat is daardoor tweemaal zo klein of groot in oppervlakte.
BacklitWanneer iets belicht is van achteren.
Back-upEen kopie van bestanden die je achterhoud. Zodra er iets gebeurt met je bestanden dan heeft u uw back-up nog.
BagetterenHet bijeenhouden van de bladen van een drukwerk.
BaklijstEen baklijst heeft een L vorm. Dit wordt gebruikt voor het inlijsten van een doek of een paneel.
BallonnenOpblaasbare ballonnen. Genoeg mogelijkheden om daarop logo's af te drukken.
BandbreedteDe capaciteit van datatransmissie via een computerbus, verbinding of netwerk.
BanderolEen wikkel dat om een stapeltje drukwerk, tijdschrift, of boek of meerdere producten word gewikkeld. Dit is voor bescherming, bundelband of als verfraaiing.
BanderollerenDit is een werkwoord. Het aanbrengen van een banderol.
BandingDe vorming van zichtbare "trappen" in het verloop van een raster.
BandstempelSolide metalen stempel om indruk te maken op band of omslag.
BandzetterEen boekband van karton met een inlegrug die met bekledingsmateriaal aan elkaar wordt verbonden.
BanierhoudersetDoor een Banierhouderset maakt u van een bestaande vlaggenmast in een handomdraai een baniervlaggenmast.
BankpostDit is luxer papier dan offset papier dat goed voor iedere printer loopt. En zonder problemen beschreven kan worden met een pen.
BannerEen zeil of gaatjes doek waarop een reclame uiting wordt geprint.
BanvelopDit is een samenvoeging van het woord banderol en envelop.
BarcodeEen opeenvolging van lijnen die een code representeert die door een scanner gelezen kan worden.
BedrukbaarheidDe hoeveelheid eisen die aan papier gesteld worden.
Bedrukt schutbladDit zijn bedrukte bladen die voor en achter geplaatst worden waar het binnenwerk door de binder aan het boek verbonden is.
BeelddragerHet element waarvan wordt bedrukt: diepdrukcylinder, offsetmachineplaat enz.

 

C

CacherenCacheren is het op en of tegenplakken van drukwerk op een oppervlakte van kunststof of karton. Dit zorgt voor stevigheid en dikte van het drukwerk en hierdoor is het ideaal voor nabewerking.
CahiersteekDit is een driepuntsverbinding in de rug van een brochure. Dit werd voornamelijk gebruikt in oude schoolschriften. Maar dit word nu nog zelden gebruikt.
CalqueerIs het overteken van een tekening op een doorschijnend papier. Met een velletje calqueerpapier kun je dus dit op een tekening zetten en hierdoor overtrekken.
CanvasDit is een stevig weefsel dat samen een doek vormt. Waar meestal op geschilderd wordt met olieverf.
Carré formatenDit is de benaming voor kleinere formaten. Voornamelijk bedoeld voor ansichtkaarten, brochures, folders en flyers. De naam lijkt frans maar eigenlijk heeft dit een oorsprong in Amerika.
CasetteIn drukverband is een cassette een boekverpakking. Een boekverpakking is de perfect manier om meerdere boeken bij elkaar te bundelen. 
Cast-coatedDit is papier dat is voorzien met een strijklaag die met behulp van warmte en wrijving gepolijst wordt. Dit zorgt voor een hoge glans.
CastcoatingWanneer papier wordt geproduceerd, wordt de nog vervormbare strijklaag  nadat het op papier aangebracht wordt tegen een verhitte, gepolijste cilinderr geperst.
CCDDe engelse benaming is " Charge coupled device" wat betekend lading-gekoppeld onderdeel. Dit component bevat een oppervlak waarop honderden of wel duizenden lichtgevoelige cellen, toegepast in onder andere scanners en digitale foto-camera's. Deze cellen zetten het opgevangen licht om in kleine elektrische signaaltjes.
CelluloseDit is de voornaamste grondstof voor papier wat komt uit de houtige delen en celwanden van planten.
CentrerenDit is wanneer de tekst of afbeelding in het midden van het geheel wordt geplaats. Deze term wordt ook vaak gebruikt om aan te geven dat iedere tekstregel in het midden van de tekst kaders moet worden uitgelijnd.
ChesshireDe adresgegevens van de afzender, ontvagen en frankering wat op een los adres-velletje staat. Dit is gepaard met een te verzenden drukwerk. En wanneer die wordt verstuurd wordt het velletje verpakt in transparante verzendfolie.
CiselerenCiseleren is een afstamming van het Franse woord "cisel" wat beitel betekent.
CMYKDe afkorting van Cyaan, Magenta, Yellow (geel) en black (zwart). Dit is een kleurensysteem dat wordt toegepast bij standaard vierkleurendruk wat full-colour heet.
CoatingDe afwerklaag die voornamelijk op papier gebruikt. Dit kan een mat, glanzend of gesloten resultaat geven.

 

D

DecotexDecotex, ook wel bekend als textieldoek, is een materiaal wat veel wordt gebruikt voor textielframes. Op dit doek kunnen haarscherp afbeeldingen worden afgedrukt.
DeelnegatiefDeelnegatief is een fotografisch negatief wat wordt verkregen met behulp van deelbelichting.
DegelEen degel is een rechthoekige plaat in een drukpers waarmee het papier tegen de drukvorm wordt gedrukt om een afdruk te krijgen. 
DekwitBij het drukken met dekwit wordt er witte inkt toegevoegd aan het drukproces naast de standaard CYMK kleuren. Dit kan nodig zijn als er niet op een witte ondergrond wordt gedrukt zoals transparant, zilver of goud.
DensiteitDensiteit betekent letterlijk de dichtheid. Het is de donkerheidgraad van een fotografisch beeld, ofwel de inktdekking op een afdruk.
DensitometerEen densitometer is een apparaat wat de donkerheidsgraad van een fotografisch beeld of een afdruk meet.
Der Blaue EngelDer Blaue Engel is een officieel Duits milieukenmerk. Bij dit keurmerk is het desbetreffende product minder belastend voor het milieu dan soortgelijke producten. Dit keurmerk is er voor verschillende categorieën, waaronder Paper and Printing.
Desktop Publishing (DTP)Het digitaal print- en drukklaar maken van bestanden. Grafische uitingen en teksten worden hierbij bewerkt.
DiakrietEen diakriet is een teken dat boven, door of onder een letter staat ter verduidelijking van de uitspraak. Voorbeelden hiervan zijn de accent aigu, trema en de umlaut. 
DiapositiefHet diapositief is een afbeelding die lichtdoorlatend is, zodat er een projectie van het beeld kan worden gemaakt. 
DibondDibond is een sandwichplaat bestaande uit drie lagen. Het heeft aluminium buitenplaten met daartussenin een kernplaat van polyethyleen.
Dibond aluminiumAluminium is het materiaal van de twee buitenlagen van dibond.
DienstenvelopDienstenveloppen zijn enveloppen, meestal C5 formaat, met de klep aan de lange zijde. Deze enveloppen worden vaak ingezet voor zakelijk gebruik.
DiepdrukBij diepdruk worden delen van een oppervlakte verdiept. Deze delen worden vervolgens opgevuld met inkt zodat alleen deze stukken worden bedrukt.
DiftongBij een diftong gaan twee klinkers binnen één lettergreep in elkaar over. Bij één van deze twee klinkers is doorgaans sprake van een halflklinker, wat betekent dat de klank ook eigenschappen heeft van een medeklinker.
Digitaal drukkenVia digitaal drukken kan het drukwerk rechtstreeks via de computer naar de drukpers worden gestuurd. Hierdoor kan er heel snel gedrukt worden en is het mogelijk om variabele date te drukken.
DigitaliserenBij het digitaliseren van fysiek drukwerk wordt dit ingescand waardoor het digitaal te bekijken is.
DIN-formatenFormaten van papier worden DIN-formaten genoemd. De bekendste hiervan zijn de A-formaten, maar hiernaast heb je ook de B-, C-, D- en E-formaten.

 

E

E-commerceAlle manieren van handel wat verloopt via elektronische apparaten, zoals internet en mobiele apps. E-commerce is de afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen en vervangt steeds meer de fysieke winkels.
Easy dot chalkboardEen easy dot chalkboard is een printbare vorm van een krijtbord. Door de easy dot belijming is de folie makkelijk aan te brengen zonder bubbels, en makkelijk te verwijderen.
Easydot witEasy dot wit is een matte witte folie waarbij gebruik wordt gemaakt van easy dot belijming. Door deze lijm is de folie makkelijk luchtbelvrij aan te brengen en te verwijderen.
ECFEen elementair chloorvrij (ECF) proces is een bleekproces van papier om de witheid te verhogen. Bij ECF wordt hierbij geen gebruik gemaakt van chloor of chloorgas, maar wordt er gebruik gemaakt van chloorbleekloog en chloordioxide.
Eenzijdig gestreken sulfaatkartonEenzijdig gestreken sulfaatkarton wordt veel gebruikt voor ansichtkaarten. Dit karton heeft een gecoate beeldzijde en een ongecoate schrijfzijde.
EetpapierEetpapier is een dun eetbaar papier gemaakt van rijstzetmeel. Kan een drukbeeld op worden gezet.
EffenheidDe mate waarin een bepaald oppervlakte een plat vlak is, oftewel hoe glad het oppervlakte is.
Elektronische prepressEen apparaat waarbij tekst en beeld direct tot complete pagina's wordt verwerkt. Op het scherm is precies de kleur te zien hoe dit eruit komt te zien.
Engelse regenvalHierbij beginnen alle regels op dezelfde lijn aan de linkerkant maar eindigen allemaal anders aan de rechterkant.
Enkelzijdig sulfaatkartonDit is een kartonsoort bij waarbij één kant glanzend of mat is afgewerkt en waarbij op de andere kant geschreven kan worden. Wordt veelgebruikt bij ansichtkaarten. 
Envelop formatenEr worden gestandaardiseerde envelop formaten gebruikt. Deze maten worden aangegeven door middel van een letter-cijfer combinatie
EnveloppenEen envelop is de omslag van een poststuk. De envelop heeft een klep waarmee deze kan worden dichtgeplakt.
EPPEen EPP is een voorbeeld van hoe het drukwerk er uiteindelijk uit gaan zien.
EpsEPS, oftewel Encapsulated PostScript, is een type bestand waar vaak logo's in worden opgeslagen. In tegenstelling tot een nJPG en PNG is dit niet opgebouwd uit pixels maar uit vectoren.
EU-flowerDIt is een Europees Ecolabel wat aangeeft dat het milieu tijdens het productieproces minder schade heeft geleden.

 

F

FlexodrukFlexodruk is een vorm van hoogdruktechniek met als groot voordeel dat er gebruik wordt gemaakt van flexibele drukvormen. Hierdoor krijg je geen last van registerverschillen zoals bij diepdruk wel kan gebeuren.
FiatproefDe fiatproef is de laatste proef voor dat de klant akkoord geeft. Deze proef wordt door het bedrijf bewaard als bewijs en voor gebruik bij herdruk.
FlaptekstDe flaptekst is een samenvatting wat wordt afgedrukt op de binnenkant van de boekomslag. Deze tekst heeft als doel om de lezer een goede indruk van het boek te geven.
FlatbedEen flatbed is een scanner waarbij het te scannen document op een glasplaat wordt gelegd en door de scanner wordt ingescand.
FilesDe files zijn de bestanden die worden aangeleverd voor het desbetreffende drukwerk. Bij Drukwerknodig kan dit met PDF, AI, EPS, JPG, PSD en TIFF.
FlyerEen blad papier dat vaak bedrukt is met een informatieve- of reclametekst of afbeelding.
Flyer formatenDe afmetingen van de desbetreffende flyer. Een veelgebruikt formaat is A5 en dit kan zowel staand als liggend zijn. 
FoambordEen plaat gemaakt van polystyreenschuim, tussen twee glad gestreken vellen wit karton. Vaak gebruikt voor reclame doeleinden.
FocoltoneEen digitaal kleurensysteem voor vierkleurendruk, bestaande uit 763 kleuren. 
FoedralEen foedral is een kartonnen omhulsel van een boek dat precies om de kaft heen past. 
FolderEen folder is een overkoepelende naam voor alle drukwerk dat in afgewerkte vorm gevouwen is.
Folder formatenFolders zijn er in vele formaten, van A4 tot A7. Daarnaast heb je dit in enkele folder, gevouwen of zigzag-vorm.
FoliedrukDoor middel van foliedruk krijgt drukwerk een luxe en metallic uitstraling.
FolieringBij foliering worden alleen de recto-pagina's genummerd, bij de verso-pagina's staan dezelfde nummers met de toevoeging 'v'.
FondslijstIn een fondslijst staan alle titels van een uitgever op een rij.

 

G

GebondenDit is de oorspronkelijke manier om boeken te binden. Deze binding is een boek met een harde band, bestaande uit een voorplat, achterplat en een rug.
G/m m2G/m m2 is het gewicht van het materiaal per vierkante meter. Hoe dikker de stof, hoe zwaarder en hoe hoger dus de g/m m2.
GaasGaas bestaat uit gevlochten metalen draden en wordt vaak gebruikt voor hekwerk, omheiningen en filtering van materialen. Dit gaas kan zowel bestaan uit dunne metalen draadjes als uit dikke metalen draden.
GanzenvoetjeEen ganzenvoetje, «  », is een aanhalingsteken wat voornamelijk in de Romaanse talen wordt gebruikt. Ze worden gebruikt om te citeren of om een emotie aan te geven.
GaufrerenBij gaufreren wordt er door middel van een wals een figuur geperst in een stof.
Geborsteld aluminiumBij geborsteld aluminium zijn er horizontale strepen zichtbaar. Hier ziet de print er ruwer uit en voelt dit ook zo aan. 
GebrocheerdEen boek voorzien van een papieromslag dat garenloos gebonden is. 
GekartonneerdHierbij is het boek voorzien van een harde papieren band. 
GeldaanduidingenTekens die gebruikt wordt om verschillende munteenheden aan te geven. 
GenaaidGenaaid, ook wel gebrocheerd, is een manier waarop het binnenwerk van een boek is vastgemaakt aan de omslag. De katerns worden met garen aan elkaar genaaid.
Geniet gebrocheerdHierbij krijgt het printwerk twee nietjes in het midden waarna het wordt gevouwen. Geschikt voor weinig pagina's tot maximaal 60 pagina's.
GesatineerdHierbij is het papier glad maar niet glanzend.
Geschuimd PVCDit is een kunststofplaat gemaakt uit geschuimd PVC-structuur. Het is erg stevig en wordt daarom vaak gebruikt voor standbouw en displays.
Gespatieerdhierbij wordt er tussen alle letters een gelijke witte strook gezet.
Gestreken papierDit is papier wat is voorzien van een matte of glanzende laag.

 

H

HalfleerGebruik voor boekbanden. De rug en de hoeken van het boek zijn hierbij leer en de rest ander materiaal.
HaarlijnDe term haarlijnen wordt bij drukwerk gebruikt om aan te geven dat het gaat om hele dunne gezette lijnen gaat.
HalfmatHalfmat papier is glad gestreken papier dat tussen mat en glanzend in zit. Dit soort papier wordt ook wel silk genoemd.
HalfstofHalfstof is vaak plantaardig vezelmateriaal dat wordt gebruikt als grondstof voor papier.
HalftoonHalftoon is de techniek waarbij een afbeelding alleen maar bestaat uit zwarte en witte stippen of lijnen. Vanaf een bepaalde afstand wordt hier een afbeelding in gezien.
Halftoon illustratieDit is een zwart-wit afbeelding dat bestaat uit verschillende tinten grijswaarden. Om dit weer te geven in de druk worden deze gerasterd.
HalfverborgenBij een halfverborgen wire-o is de wire-o zichtbaar aan de achterkant van de kaft. 
HalfvetDe mate van vetheid van de drukletters. 
HandbordHandbord is een kartonsoort die wordt verkregen uit oud papier. Normaal gesproken is dit dikker dan 1 millimeter.
HDPEAfkorting van High Density Polyethyleen, een veelgebruikte duurzame kunststof. Wordt vaak gebruikt voor grote buizen.
HechtenHet aanbrengen van nietjes in de rug van een brochure.
HelderheidHoe minder zwart een kleur bevat hoe hoger de helderheid is.
HerdrukDit is een nieuwe druk van een boek of ander drukwerk.
HitsDit is het aantal pagina's dat is bezocht op een webpagina.
HoerenjongHierbij passen enkele woorden niet meer onderaan de pagina aan de alinea dus worden ze op de volgende pagina bovenaan geplaatst. Dit is voor vormgevers not done.

 

I

Ice silver metallicEen wit papiersoort met een metallic glans. Te gebruiken om kaarten een feestelijke of luxe uitstraling te geven.
IllustratorIllustrator is een professioneel teken- en ontwerpsoftware van het bedrijf Adobe.
ImpositieImpositie is het rangschikken van pagina's op drukplaten. Ze worden op positie gelegd zodat ze na het drukproces makkelijk gevouwen of gesneden kunnen worden.
In mould labelingBij in mould labeling wordt er een ontwerp gedrukt op een laag polypropyleen. Dit wordt vaak gebruikt voor emmers en andere verpakkingen voor levensmiddelen.
Incunabel (wiegendruk)Een incunabel of wiegendruk is een boek dat is bedrukt met losse letters voor 1 januari 1501.
InbouwenDit is het plaatsen van een afbeelding, omhuld door tekst.
InddIndd is een type bestand gemaakt met Adobe InDesign. Het geeft informatie over onder andere de inhoud en de opmaak.
InDesignDit is professionele software voor opmaak van het bedrijf Adobe. Wordt gebruikt voor het opmaken en ontwerpen van afbeeldingen. 
IndigoIndigo is de naam van een digitale drukpers van het merk HP.
IndrukkenBij indrukken wordt een al bedrukt materiaal nogmaals bedrukt. Dit gebeurt bij gebruik van verschillende drukpersen. 
InferieurDit zijn kleine letters of cijfers die onder de letterlijn staan. Dit is onder andere bij chemische formules.
InhangenHierbij wordt een boekblok in een band bevestigd.
InkassenHet stofomslag wordt hierbij omgelegd.
InktjetDit is een printwijze waarbij er druppeltjes inkt worden gespoten.
InkrustenVerontreinigingen in papier wat de levensduur aanzienlijk verkort.

 

J

Jac script (papier sticker)Jac script is een zelfklevend papier dat veel wordt veel gebruikt voor stickers en etiketten. 
Jac serilux (vinyl sticker)Jac serilux is een stickermateriaal van vinyl dat veel gebruikt wordt voor stickers voor buitengebruik.
JerresDrukterm voor de trema. Dat zijn dubbele puntjes boven een letter.

 

K

KabinetenvelopEen kabinetenvelop is een ander woord voor een EA5 6 envelop. Deze envelop is geschikt voor zakelijk post zoals loonstroken en facturen.
KaallopenBij kaallopen ontstaan er kale plekken op de drukpers doordat de inkt op de rollen niet gelijkmatig zijn verdeeld.
KaderEen kader is een witte rand om het drukwerk. Een risico hiervan is dat er een snijverschil kan ontstaan en dan niet alle randen even dik zijn.
KaftDe kaft is de buitenkant van een boek of schrift. Dit kan een hardcover of een softcover zijn.
KalibrerenBij het kalibreren worden de kleuren binnen en buiten de afdrukmachines gemeten. Op deze manier worden de kleuren geeikt en worden ze altijd hetzelfde afgedrukt.
KaliberEen kaliber is een instrument die diameters en diktes van verschillende voorwerpen kan meten. 
KalkeerpapierDeels doorschijnend papier gemaakt van houtcellulose en katoenen lompen. Wordt behandeld met hars of lijnolie. 
KalkpapierKalkpapier, ook wel calqueerpapier, is doorschijnend papier wat vaak wordt gebruikt voor bouwtekeningen. 
KanaalplaatKanaalplaten zijn doorgaans gemaakt van polypropeen en worden gebruikt voor onder andere scheidingswanden, verpakkingen en beurswanden. 
KapitaalEen kapitaal is een grafische term voor hoofdletter.
KapitaalbandjeEen stukje stof die ter versiering aan de rug van een boek wordt aangebracht. Dit is vervolgens aan de boven- en onderkant van het boek te zien.
KapitaalhoogteAanduiding van de grootte van de letter. Dit wordt gemeten aan de hoogte maat van de hoofdletters.
Kardoes (papier)Hardgelijmd papier met een zeer ruwe oppervlakte.
KartonStevig papiersoort. Het gewicht is tussen de 150 en 600 g/m2.
KartonnerenHet binden of innaaien van een boek in karton.

 

L

LaminaatLaminaat is een afwerkingstechniek om het drukwerk een luxere afwerking te geven. Het lamineren is het aanbrengen van een transparante folie op het drukwerk. 
Laatste proefDe laatste proef is de laatste controle en goedkeuring van de klant voor verdere productie.
LaminerenBij het lamineren wordt er een transparante folie aangebracht op het drukwerk. Dit geeft een luxe uitstraling en moet niet worden verward met plastificeren.
LandscapeBij een landscape formaat is de afbeelding liggend. Hierbij is de breedte langer dan de hoogte van de afbeelding.
LanglopendLandlopend zegt iets over de richting  waarin de houtvezels in het papier liggen. Als er met de vezels mee wordt gesneden wordt er gesproken van langlopend.
LaserstansenDoor middel van laserstralen wordt een bepaald materiaal weggebrand in een specifieke vorm. 
LayflatBij een layflat binding krijgt een boek een perfecte vlakligging. De linker- en rechterpagina komen precies recht tegen elkaar aan te liggen.
LeaflatAnder woord voor een flyer. Gedrukt blad zonder nabewerkingen zoals vouwen of brocheren.
LeerbordLeerbord is bruin karton, meestal gemaakt uit houtslijp.
LeesbaarEen leesbaar positief of negatief is een beeld dat een niet in spiegelbeeld weergevende afbeelding of tekst vertoont.
Leesbaar positief / negatief filmEen film waarvan het leesbare gedeelte aan de bovenkant weggekrast kan worden.
LeeslintDit is een klein lintje bevestigd aan de bovenkant van een boek. Wordt gebruikt als bladwijzer.
LeggerpapierLeggerpapier is stevig papier wat op drukcilinders wordt gelegd.
LenticularEen lenticular lens is een combinatie van meerdere lensjes bij elkaar. Hierdoor ontstaat er vanuit elke hoek een andere beeld door de lens.

 

M

Machine coatedBij Machine Coated papiersoorten wordt er een laagje coating door een machine op het papier aangebracht. Hierdoor krijgt het papier een gladde en glimmende uitstraling. Dit papier wordt ook wel MC papier genoemd.
MachinebreedteDe machinebreedte is de maximale breedte waarop het papier in de machine geprint kan worden.
MachineplaatDe machineplaat is de beelddrager bij een offsetdruk. Doorgaans is deze gemaakt van aluminium.
MacromontageMacromontage is een ander woord voor impositie. Hierbij worden de pagina's op de goede volgorde volgens het inslagschema gelegd.
MagazijnsoortHet magazijnsoort is het papiersoort dat door een groothandel in verschillende formaten en in constante kwaliteit kan worden geleverd.
MagentaMagenta is een basiskleur in de vierkleurendruk. Dit is een paarsrode kleur.
MagneetfolieMagneetfolie wordt onder andere gebruikt om magneetplaten of magneetstickers van te maken. Dit materiaal is flexibel en is makkelijk te knippen en te snijden
MagneetposterEen magneetposter is een dun magnetisch materiaal waar een afbeelding op wordt gedrukt. Door de magnetische werking is deze decoratie gemakkelijk te verwijderen en te plaatsen.
MailingsgraadDit is de hoeveelheid water die uit een papiermonster gevuld met water wordt onttrokken. Dit wordt gemeten volgens een gestandaardiseerde methode.
ManillapapierEen sterk papiersoort wat wordt gebruikt voor stevige enveloppen en verpakkingen. Wordt onder andere gemaakt van oud touw, jute en hennep.
MargeDit is ruimte die vrij wordt gelaten tussen de afdruk en de papierrand.
MargetekstTekst die zich in de zogenaamde vluchtkolom bevindt. In deze kolom kan tekst overlopen wat buiten de zetspiegel valt.
MargewoordenDit zijn de woorden die zich in de zogenaamde vluchtkolom bevindt. In deze kolom kunnen de woorden overlopen wat buiten de zetspiegel valt.
MarmerenMarmeren is het versieren van een boekblok met een marmerlook.
MaskersMaskers zijn tussenmaterialen waardoor er weer schone films ontstaan.

 

N

NabewerkingNabewerking is de behandeling van het drukwerk na het drukken. Hierbij kan je denken aan vouwen, plakken, snijden en stansen.
NaaienNaaien is het maken of herstellen van textiel met behulp van een naald en draad.
NadonkerenNadonkeren is een eigenschap van inkt waarbij bij droging de inkt na verloop van tijd donkerder wordt.
NagelvastDe term nagelvast wordt gebruikt bij drukwerk dat droog genoeg is om bestand te zijn tegen krassen.
Nagra-kleurenDe nagra kleuren is een Duits kleurensysteem wat erg lijkt op het Pantone Matching System (PMS) kleurensysteem.
Nat-in-natdrukHierbij wordt er gedrukt op een meerkleurenpers waarbij elke kleur steeds op de vorige wordt gedrukt, terwijl deze dan nog nat is.
NatuurkartonWit, goed vouwbaar karton wat geschikt is om op te schrijven. Gemaakt uit gebleekte celstof en is altijd éénlagig.
NawerkDit zijn alle pagina's in een boek die na de eigenlijke tekst komen. Zoals het register en de literatuurlijst.
NawoordDit is het slothoofdstuk van een boek. 
NegatiefBij een negatief zijn de lichte en donkere waarden omgekeerd zijn aan die van het origineel. 
NegatieffilmEen film waarbij alles op papier zwart of kleur moet zijn maar op de film wit is.
NEN-normenNormen waarin eisen, kwaliteiten en afmetingen staan ten behoeve van onder andere de grafische industrie, uitgegeven door het Nederlands Normalisatie Instituut.
Newton-ringenEen regenboogachtig verschijnsel dat zich kan voordoen bij dicht op elkaar gebrachte gladde oppervlakten. Dit kan de kwaliteit nadelig beinvloeden.
Nordic SwanHet Nordic Swan Ecolabel is een officieel label in Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en IJsland wat aangeeft dat het product een van de minst milieubelastende is in zijn soort.
NotulenlijstEen lijst met annotaties geplaatst aan het eind van elk hoofdstuk.

 

O

OblongBij een oblongformaat is de breedte van een papier langer is dan de hoogte. Deze term wordt vaak bij boeken gebruikt. 
OctaafjeEen octaafje is een velletje papier van 2 bladzijden dat ergens op-, aan- of ingeplakt wordt.
Off whiteOff white wordt gebruikt bij kleuren wit die niet helemaal helder wit zijn. Dit zijn onder andere ivoor- en crèmewit.
OffsetOffset is een drukmethode waar gebruik wordt gemaakt van drukplaten. Deze worden in de drukpers geplaatst en via deze platen komt het inkt op het drukbeeld.
OmkeerfilmEen omkeerfilm is een fotografisch beeld dat na ontwikkeling een positief beeld oplevert in plaats van een negatief.
OpplakkenHierbij wordt een drukvel of dekblad om een bordkarton geplakt.
OmslagDit zijn papier- en kartonsoorten die om een drukwerk wordt aangehecht ter bescherming van de buitenkant.
OmslagpapierMeestal zeer stevig en zwaar papier wat wordt gebruikt voor de omslag.
OmstekerDit is een vel van 4 bladzijdes die om een vel van 16 bladzijdes wordt gelegd. 
OmvangDit is het aantal bladzijdes of vellen van het bedrukte eindproduct.
OmvangberekenenDit is de berekening van het aantal gezette regels in een bepaalde zetbreedte.
OnderbordEen onderkarton die wordt gebruikt voor het verkrijgen van bloks.
OnderkastDe kleine letters werden vroeger in de onderkant van de letterkast bewaard, vandaar de term onderkast.
OnderlegselPapier dat onder een plaat wordt gelegd zodat deze op de goede hoogte komt voor de juiste drukspanning.
OnderleveringHet aantal exemplaren dat er minder wordt geleverd dan dat er is besteld.

 

P

PaginaEen bladzijde van een boek of tijdschrift.
PaginaopmaakDe paginaopmaak is hoe het grafisch ontwerp is ingericht zodat het doel hiervan optimaal wordt nagestreefd. Het gaat hierbij vaak om kleuren, lettertypes, lettergroottes, etc.
PakpapierStevig papier wat speciaal bedoeld is voor verpakkingsdoeleinden.
Pantone Matching System (PMS)Het Pantone Matching System is een internationaal kleurensysteem. Dit bestaat uit 15 kleuren die gemengd kunnen worden tot 700 standaarddrukkleuren.
PaperbackEen paperback is een boek met een slappe omslag. De boekrug is hierbij in een papieren omslag gelijmd.
Papier VergéPapier Vergé is gevergeerd papier, dit houdt in dat het papier uit een lijnenstructuur is opgebouwd. Dit wordt veel gebruikt voor luxe kaarten of trouwkaarten.
PapierdikteDe dikte van een vel, uitgedrukt in duizendste inches of duizendste millimeters.
PapierformatenPapierformaten zijn over de hele wereld gestandaardiseerd. 
PapiergrammageDit is het gewicht van papier en dit wordt uitgedrukt in gram per vierkante meter.
ParallelvouwDit is een vouw die evenwijdig loopt aan eerdere vouw in het vel.
ParamountVergelijkbaar met staaldruk, er zijn echter geen stempels nodig en is daarom veel voordeliger. De glans is minder en is laserbestendig.
PasjeEen pasje is de helft van een vierkant.
PaskruisDit is een hulpteken op een drukplaat waardoor kleurvormen netjes over elkaar heen kunnen worden gelegd. 
PasverschilEr is sprake van een pasverschil als kleuren niet nauwkeurig op elkaar zijn gedrukt. 
PEFCHet PEFC keurmerk geeft aan dat het papier afkomstig is verantwoord beheerde bossen.

 

Q

QR-codeEen QR-code is een variant van een streepjescode in de vorm van een vierkant. Als de code wordt gescand wordt je doorverwezen naar een URL.
Quadri(chroom)Quadri(chroom) is een andere benaming voor full colour. Dit type bedrukking bestaat uit de kleuren Cyaan, Magenta, Geel en Zwart. Bij digitaal printen wordt hier bijna altijd gebruik van gemaakt.
QWERTYQwerty is de benaming voor een type toetsenbordindeling. De eerste zes letters hiervan vormen Qwerty.

 

R

RALRAL is een coderingssysteem van kleuren. Elke kleur heeft een uniek nummer en een naam. Hierdoor kunnen alle kleuren worden gedefinieerd. 
RakelEen rakel is een mesvormig gereedschap wat wordt gebruikt om het teveel aan inkt weg te schrapen. Dit wordt vaak gemaakt van rubber, staal of hout.
RandnootEen randnoot is een aantekening aan de zijkant van de hoofdtekst, in de buitenmarge van de pagina.
RarRar is een type bestand dat vaak voorkomt bij downloads via internet. Om deze bestandsvorm te kunnen openen is een speciaal programma nodig.
RasterDit is een glazen plaat met 20 tot 150 lijnen per cm loodrecht op elkaar. Hierdoor ontstaan er kleine heldere vierkantjes.
RasterenHierbij wordt het halftoon beeld door een scanner of camera overgezet in puntjes zodat het gedrukt kan worden.
RasterliniatuurDit is de fijnheid van de lijnen in een raster, uitgedrukt in lijnen per cm, lijnen per Inch of dots per Inch. Dit ligt aan de druktechniek en het te bedrukken materiaal.
RasteropnameDit is een fotografische omzetting waarbij een positieve of negatieve film van een raster is voorzien.
RasterpuntDit zijn de afzonderlijke elementen wat samen een gerasterde reproductie vormt.
RasterstandDe richting van de lijnen in een raster. 
RechterugDit is een wijze van binden van een boek waarbij het blok recht in ingezet.
RechtslijnenHierbij wordt de tekst in een kolom alleen aan de rechterzijde onder elkaar geplaatst.
Recycled papierPapier waarvan de vezels helemaal of gedeeltelijk is afkomstig zijn van papierafval. 
ReflectiekleurDe kleur die wordt waargenomen door licht wat wordt weerkaatst.
RegelEen regel bestaat uit meerdere woorden achter elkaar.

 

S

SatinageSatinage, oftewel satineren, is het gladder maken van papier. Hierdoor sluiten de poriën van het papier zich waardoor het een zekere glans krijgt.
SatinerenSatineren is het gladder maken van papier. Hierdoor sluiten de poriën van het papier zich waardoor het een zekere glans krijgt.
ScannenMet gebruik van licht wordt een foto of afbeelding lijn voor lijn bij langs gegaan waarna dit wordt omgezet in de 4 basiskleuren, cyaan, magenta, geel en zwart.
SchaaldrukkenSchaaldrukken zijn proefdrukken waarbij de kleuren afzonderlijk maar ook in combinaties worden afgedrukt.
ScheprandEen scheprand is een ongelijke kartelige rand die ontstaat bij handgeschept papier. Deze rand wordt soms machinaal nagemaakt.
SchermfontDit is een bestand met informatie over een specifiek lettertype.
ScherptePlotselinge helderheidsovergangen tussen donkere en lichte onderdelen van een fotografisch beeld.
SchetsEen ruw voorbeeld van alle elementen van een ontwerp.
ScheurperforatieDit is een lijn van kleine gaatjes in een vel papier. Dit vergemakkelijkt het afscheuren van het papier.
Scheurvast kunststofDit is spatwaterdicht kunststof met een zijdeglans afwerking. Vaak gebruikt bij menukaarten.
SchijndissertatieDit zijn de onderdelen van een proefschrift, de omslag, titelblad en de inleiding.
Schoon en weerDit is een techniek waarbij de voorkant en achterkant van een papier achter elkaar worden bedrukt.
SchoondrukDit is het bedrukken van het eerste vel van een drukvel. Dit is ook we de voorzijde van een drukvel.
SchoongesnedenDit is een drukwerk wat aan alle zijden besneden is.
SchoonsnijdenHet wegsnijden van delen papier buiten het drukbeeld.

 

T

T.C.F.T.C.F. is een afkorting van Totally Chlorine Free. Dit houdt in dat het bleken tijdens het papierfabricageproces volledig chloorvrij gaat.
TabelcijfersBij tabelcijfers zijn alle cijfers even hoog en breed zodat deze netjes in een tabel passen, in tegenstelling tot mediaevalcijfers.
TackTack is binnen de drukwereld een term om de kleefkracht van inkt aan te geven. Een te hoge of lage tack is nadelig voor het drukproces.
TampondrukTampondruk is een populaire drukvorm omdat er bijna op elke ondergrond gedrukt kan worden. Het is relatief goedkoop en vooral geschikt voor kleinere oppervlaktes.
TapeflexBij tapeflex houdt een zelfklevend stukje tape of klemmetje meerdere banen kettingformulieren bij elkaar.
TegendrukcilinderDit is de cilinder bij een offset pers. Deze drukt het papier tegen het rubberboek.
TegenmaskerMasker die gebruikt wordt om het contrastverkleinende effect te verminderen, in combinatie met een ander masker.
TekenmalEen mal waar lijnen van verschillende kromming kunnen worden getrokken.
TerugetsenDit gebruikt voor kleurcorrectie van halftoonnegatieven. De densiteit van een negatief wordt verminderd. 
ThermodrukHet drukken met een speciale, natte en kleverige inkt. Op de natte druk wordt harspoeder gestoven, daarna worden de vellen verhit.
TiffEen tiff-bestand is een type bestand wat veel wordt gebruikt voor foto's. Met dit type bestand behoudt het bestand zijn kwaliteit.
ToerentalDit zijn het aantal omwentelingen per minuut van een machine of motor.
ToerentellerEen apparaat dat het aantal omwentelingen van een machine of motor telt.
TonenEen verschijnsel waarbij een offset plaat inkt vasthoudt en afgeeft.
TonerEen toner zit in een laserprinten en zit gevuld met inkt van poeder.
ToonscheidingEen techniek waarbij de grijswaarden kunnen worden weergegeven.

 

U

UitdraaienBij het uitdraaien wordt er een afdruk van bepaalde gegevens op papier gemaakt.
UitbrekenUitbreken is het verwijderen van overtollig materiaal na het stansen. Dit voorkomt dat er restafval in de standmachine terecht komt.
UitdekkenBij het uitdekken wordt de achtergrond van een rasteropname witgeschilderd, zodat het lijkt alsof het beeld is uitgesneden.
UitdrijvenDoor het uitbreiden van de woordspaties is een of meerdere regels worden er minder woorden gezet en ontstaat er een extra regel aan het eind van de alinea.
UitgangsregelDe uitgangsregel is de laatste regel van een alinea.
UitgeversmerkVermelding in een uitgave van de naam van de uitgever.
UitlatingEen zetfout door het weglaten van één of meerdere woorden. 
UitlegEen onderdeel bij de drukpers die de gedrukte vellen stapelt.
UitlijnenHierbij wordt gezorgd dat alle tekst en plaatjes op één lijn staan.
UitpuntenHierbij worden onregelmatigheden in een origineel of negatief verwijderd. 
UitrichttekenDit zijn lijnen in een kruis op een machineplaat ter controle.
UitslaanderDit is een pagina dat wordt opengevouwen buiten het boekformaat.
UitsnedeDit is het deel van een afbeelding dat wordt gebruikt als een deel niet wordt gebruikt.
UitsparenHet niet drukken van onderdelen op een achtergrond. Dit zijn onnodige onderdelen die kunnen worden weggelaten.
UitstansenDoor middel van een stansmes in een bepaalde vorm wordt in één beweging deze vorm uit het papier gedrukt.

 

V

VectorBij een vectorbestand bestaat de grafische afbeelding niet uit pixels, maar uit vectoren. Vectoren zijn lijnen die door middel van ankerpunten zijn verbonden. Ideaal voor stickers, visitekaartjes, flyers en ander drukwerk.
Vegetale inktEr wordt gesproken van vegetale inkt als de inkt voor 30% uit vegetale oliën bestaat. Deze inkt is dus nooit 100% vegetaal maar is op basis van vegetale ingrediënten.
VeiligheidsmargeDe veiligheidsmarge is een kleine ruimte tussen drukwerk voor het geval dat er verschuivingen plaatsvinden. Deze ruimte is extra en wordt weggesneden.
VelleninlegDe velleninleg is een onderdeel in de drukpers die de te bedrukken vellen een voor een in de machine voert.
VellenpersDit is een drukpers waarbij in vellen bedrukt wordt, in tegenstelling tot een rotatiepers.
VelsignatuurDit is een middel van controle waarbij de plaats van een gevouwen vel in een boek aangeeft.
VerborgenBij een verborgen wire-o is deze aan de buitenkant onzichtbaar gebonden. De omslag is dan één lange strook.
VergaarblokjesVergaarblokjes, ook wel collationeerblokjes, zijn zwarte vlakjes die in een aflopend patroon op de rug van alle katernen wordt gedrukt. Hiermee wordt gecheckt of de katernen op goede volgorde liggen.
VergarenDit is het op elkaar leggen van katernen na het vouwen. Hierna kan dit worden verwerkt worden tot een boek.
VergéDit is een bepaald watermerk wat wordt gebruikt om papiersoorten een luxe uitstraling te geven.
VergelingDat is geelachtig papier dat is verkleurd door zonlicht en oudheid.
VerlooptintEen tint dat langzaam van licht naar donker loopt.
VerlopenHet verplaatsen van woorden van het einde van de regel naar het begin van de volgende regel.
VerlopendHet verlopen van licht naar donker of omgekeerd.
VernisEen onderdeel van een drukpers dat een beschermlaag en een matte uitstraling geeft aan het drukwerk.

 

W

Waterbak-lakWaterbak-lak, ook wel dispersielak, is een dunne beschermlak voor over je drukwerk. Door de laklaag wordt de inkt afgesloten waardoor deze niet kan uitlopen. 
WatermerkDoorzichtige afbeeldingen of teksten die zichtbaar worden wanneer het papier in het licht wordt gehouden. Dit wordt bereikt door speciale voorzieningen in de drukpers.
WebsiteMeerdere samenhangende pagina's op het internet die een eenheid vormen. Dit kan zijn voor bijvoorbeeld verkoop of informatieve doeleinden.
WeerdrukWeerdruk is de druk die ontstaat op de achterkant van een vel dat net aan één zijde is bedrukt.
WeeskindDit is de beginregel van een alinea op de onderste regel van een pagina.
WegslagDe mate waarin de inkt wordt opgenomen in het papier.
WiegendrukGegevens worden opgehaald. Wacht een paar seconden en knip of kopieer vervolgens opnieuw.
WikkelplaatEen wikkelplaat is een dunne metalen plaat voor droogoffset. Hierop wordt tekst en beeld in reliëf aangebracht als beelddrager.
WikkelvouwWikkelvouw wordt gebruikt bij flyers. Hierbij wordt het rechterdeel naar binnengevouwen en het linkerdeel daar weer overheen.
Wire-ODit is een bindwijze waarbij het drukwerk door gebogen draadringen metaal gebonden is.
WitAlle delen op een drukvel die onbedrukt en vrij zijn.
Wit vinylVinyl is een stevig kunststofsoort wat veel wordt gebruikt voor bijvoorbeeld autostickers.
WitheidIn hoeverre een kleur echt wit is.
WitregelEen afscheiding tussen twee onderdelen waar geen tekst of afbeeldingen staan.
WobblerEen bedrukt kaartje bij een winkelschap. Door het lichte gewicht beweegt het kaartje heen en weer.

 

X

X-boardEen X-board is een lichte kartonnen plaat waarin andere platen geschoven kunnen worden door middel van een honingraatstructuur. Dit resulteert in oersterke, duurzame constructies met een lange levensduur.
XerografieXerografie is een reproductieproces waarbij gebruik wordt gemaakt van elektrostatisch kopiëren.
X-hoogteDit is de hoogte van de onderkastletter zonder staart of stok. Bij onder andere de letter x is dit het geval.

 

Y

YellowEén van de basiskleuren die wordt gebruikt bij drukken. Onderdeel van de CYMK kleuren.
Yupo tako witYupo Tako wit is een zelfklevende folie gemaakt van polypropyleen. Door middel van kleine zuignapjes plakt de folie aan de ondergrond. Geschikt voor gladde materialen zoals ramen.

 

Z

ZaadpapierZaadpapier bestaat uit twee lagen dun papier met zaden ertussen. Na een tijdje in de grond groeien er prachtige bloemen uit. Dit papier kan worden bedrukt met uw eigen tekst, logo of eigen ontwerp.
ZaagtandeffectEr is sprake van een zaagtandeffect als een bestand onscherp en minder strak wordt zodra deze wordt vergroot.
ZeefdrukZeefdruk is een techniek waarbij het desbetreffende materiaal wordt bedrukt met inkt door middel van een zeef. Wordt veel gebruikt bij kleine oplagen met erg dekkende inkten.
ZeefkantDe zijde van het papier die op de zeef van de papiermachine heeft gelegen.
ZeefzijdeDe onderkant van de papierbaan. Dit ligt op het zeefdoek van de papiermachine.
Zelfklevend materiaalDit is een materiaal waarbij één of twee zijden een kleeflaag heeft.
Zelfklevend papierPapier dat aan één of twee zijden een kleeflaag heeft.
Zelfkopiërend papierPapier dat onder druk reageert op een onderliggend vel en hierop afgeeft.
Zelfscheidende lijmDit is lijm voor zelfkopiërende sets. Deze lijm reageert met chemische coating op het papier.
ZetbreedteDe breedte waarop de tekst wordt gezet.
ZetfoutDit is fout die wordt gemaakt door de zetter.
ZetinstructieOmschrijving van alle belangrijke punten van een zetwerk.
ZetproefEen proef van drukwerk waarbij er wordt gecontroleerd op op tik- en taalfouten.
ZetraamOude drukterm. Verschillende drukwerk werden naast elkaar in een houten raam gezet.
ZetselDit is het resultaat van zetwerk.