Actie Tijdelijk 15% korting: Diverse verpakkingen

Aanleverspecificaties

Uiteraard doen wij er alles aan om een goed eindresultaat te behalen. Daar hoort ook een goede aanlevering van de bestanden bij. Hieronder staan een aantal belangrijke aandachtpunten m.b.t. het aanleveren van drukbestanden. Daarnaast zijn er per product verschillende specificaties van belang.

Bekijk de aanleverspecificaties per product.

Let op: bij het uploaden van een PDF kan deze maximaal 1GB groot zijn. Is je PDF groter? Zet dan je PDF om naar een 'platte' PDF zonder lagen.

Algemeen

 • Let op! Het binnenwerk van een boek dient aangeleverd te worden met alle pagina's op leesvolgorde (geen spreads).
 • Een hoge resolutie PDF met het juiste formaat.
 • Een PDF met of zonder(!) snijtekens en afloop rondom (dit is verschillend per product).
 • Alle afbeeldingen staan in CMYK of RGB kleurruimte. Uiteraard drukken / printen wij in CMYK. Toch kun je er voor kiezen om de bestanden aan te leveren in RGB, de separatie naar CMYK doen wij dan voor je in het productieproces. Daarentegen kan het in specifieke gevallen verstandig zijn om de separatie zelf in een eerder stadium van jouw eigen productie te doen.
 • Let op! Geen PMS-kleuren gebruiken in combinatie met transparantie.
 • Denk ook om het 'embedded' van de gebruikte fonts. Als de gebruikte lettertypes ingesloten zitten in de PDF dan wordt de font informatie zo gecommuniceerd met onze systemen dat deze de lettertypes bestanden niet nodig hebben.

Bestanden

Bij het aanleveren van bestanden gaat onze voorkeur uit naar een hoge resolutie PDF voor drukwerk. Bestanden kunnen ook aangeleverd worden met de volgende extensies: AI, EPS, JPG, PSD en TIFF. Alle bestanden moeten aangeleverd worden met ingesloten lettertypes of alle teksten moeten worden omgezet in outlines/lettercontouren.

Het is mogelijk open bestanden aan te leveren. Wij werken met de volgende programma’s: Adobe InDesign, Adobe Illustrator en Adobe Photoshop. Open bestanden moeten altijd worden aangeleverd inclusief alle gebruikte lettertypes en koppelingen/afbeeldingen.

Formaten

Alle PDF bestanden moeten aangeleverd worden in de juiste formaten. Bekijk de Productspecificaties onder aan deze pagina voor de juiste aanleverspecificaties per product.

Afloop

Voor drukwerk geldt standaard een afloop van 3 mm rondom. Bijvoorbeeld A4 formaat:

 • Het eindformaat (trimbox) = 210 x 297 mm (breedte x hoogte)
 • Het afloopformaat (bleedbox) = 216 x 303 mm (breedte x hoogte)

Zet teksten en belangrijke elementen niet te dicht op de rand van het ontwerp. Zet teksten minimaal 5 mm binnen het eindformaat. Zo voorkom je dat teksten worden weggesneden. Laat kleurvlakken en afbeeldingen die tegen de rand van het ontwerp staan 3 mm van de pagina aflopen om witranden te voorkomen.

Snijtekens

Bij het maken van de definitieve PDF kan je de drukkersmarkeringen toevoegen. Snijtekens (dunne lijntjes buiten de pagina) geven aan waar het drukwerk gesneden moet worden.

Kiezen voor offset of digitaal drukwerk

Het grootste verschil tussen offset drukwerk en digitaal drukwerk zijn de kosten. Offset drukwerk is vaak goedkoper bij een hoge oplage. Digitaal drukwerk is meestal goedkoper bij een kleine oplage. Ook zijn de doorlooptijden korter bij digitaal drukwerk. Hierdoor heb je het drukwerk vaak sneller in huis.

Resolutie

Resolutie offset drukwerk

Alle afbeeldingen die je gebruikt in je ontwerp moeten een (minimale) resolutie hebben van 300 DPI. Als je geen betere afbeeldingen hebt, houdt dan een minimale resolutie aan van 150 DPI. Let er dan wel op dat de afbeeldingen mogelijk onscherper worden. Vaak is dit al wel zichtbaar in je ontwerp. Bijvoorbeeld: Afbeelding 105 x 148 mm - geplaatst op 100% - (minimale) resolutie 300 DPI.

Resolutie digitaal drukwerk en sign (canvas, tuinposters en spanddoeken)

Alle afbeeldingen die je gebruikt in je ontwerp moeten een (minimale) resolutie hebben van 150 DPI. Als je geen betere afbeeldingen hebt, houdt dan een minimale resolutie aan van 72 DPI. Let er dan wel op dat de afbeeldingen mogelijk onscherper worden. Vaak is dit al wel zichtbaar in je ontwerp. Bijvoorbeeld: Afbeelding 105 x 148 mm - geplaatst op 100% - (minimale) resolutie 150 DPI.

Resolutie omzetten

De resolutie (afbeeldingsgrootte) van een foto kan omgezet worden in Adobe Photoshop. Als je een foto omzet van 72 DPI naar 300 DPI dan wordt de afbeeldingsgrootte van de foto kleiner wordt. Zet je een foto om van 300 DPI naar 150 DPI dan wordt de afbeeldingsgrootte van de foto groter. Bijvoorbeeld:

 • Resolutie 72 DPI - 1240 x 1748 pixels - Formaat 437,4 x 616,7 mm
 • Resolutie 150 DPI - 1240 x 1748 pixels - Formaat 210 x 296 mm
 • Resolutie 300 DPI - 1240 x 1748 pixels - Formaat 105 x 148 mm

Kleuren

Full colour bestanden moeten altijd worden opgemaakt in CMYK. CMYK is een systeem dat bestaat uit de 4 basiskleuren: Cyaan, Magenta, Geel en Zwart. Door deze basiskleuren te mengen kunnen een groot aantal kleuren verkregen worden. Het CMYK systeem wordt gebruikt bij drukinkten.

 • 4/0 bedrukking - enkelzijdige bedrukking - full colour / geen bedrukking
 • 4/4 bedrukking - dubbelzijdige bedrukking - full colour / full colour
 • 4/1 bedrukking - dubbelzijdige bedrukking - full colour / zwart

Maak zwarte teksten altijd 100% zwart (0% C - 0% M - 0% Y - 100% K ). Wil je toch een diepere zwart bereiken, gebruik dan de volgende CMYK waarden: 60% C - 50% M - 50% Y - 100% K. Een kleurdekking hoger dan 260% (% C + % M + % Y + % K) kan vlekken en andere storende factoren in je drukwerk veroorzaken.

PMS voor offset drukwerk

Één-, twee- of driekleuren drukwerk moet worden opgemaakt in PMS. Het Pantone Matching Systeem (PMS) maakt gebruik van gestandaardiseerde kleuren. Met behulp van de PMS nummers kunnen kleuren worden gekozen. Door het standaardiseren zijn de PMS kleuren altijd en overal hetzelfde. PMS kleuren worden vooral gebruikt voor huisstijldrukwerk: visitekaartjes, briefpapier en enveloppen. Door PMS kleuren te gebruiken kan je kleurafwijkingen in je drukwerk voorkomen.

De PMS kleuren die je hebt gekozen moet je meegeven in je document. Dit doe je door nieuwe kleurstalen (steunkleur) aan te maken in je document. Let erop dat de PMS kleuren worden meegenomen in je definitieve PDF.

 • 1/0 bedrukking - enkelzijdige bedrukking - 1 PMS kleur / geen bedrukking
 • 2/0 bedrukking - enkelzijdige bedrukking - 2 PMS kleuren / geen bedrukking
 • 3/0 bedrukking - enkelzijdige bedrukking - 3 PMS kleuren / geen bedrukking
 • 1/1 bedrukking - dubbelzijdige bedrukking - 1 PMS kleur /1 PMS kleur
 • 2/2 bedrukking - dubbelzijdige bedrukking - 2 PMS kleuren / 2 PMS kleuren
 • 3/3 bedrukking - dubbelzijdige bedrukking - 3 PMS kleuren / 3 PMS kleuren

Het is mogelijk PMS kleuren ‘transparant’ te maken in je ontwerp. Let er op dat 10% transparantie de minimale waarde is om garant te kunnen staan voor de drukwerkkwaliteit. Hetzelfde geldt voor een tint/percentage van een PMS kleur. Gebruik niet minder dan de minimale waarde van 10% tint/percentage.